1
school children computersYeni ekonomik düzenle birlikte kod okuryazarlığı ve teknolojiye hakimiyetin ilerleyen yıllarda hem şirketler hem de ülkeler tarafından en çok aranacak meziyetlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Küçük yaştaki çocukları yazılımla tanıştıran büyük şirketler ve yine bu şirketlerin yazılımcıları bünyesine çekmek için düzenlediği çeşitli yarışmaları bir kenara koyacak olursak, son yıllarda sivil toplum kuruluşları ve  devlet kurumlarının da konuyla ilgili çabası fazlasıyla ilgi çekici boyutlarda. 
Devlet kurumları seviyesinde ise geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık’tan oldukça ses getiren bir hamle geldi. Eğitim Bakanlığıilk ve ortaöğretim için programlama derslerini duyurdu.
Bu düzenlemeyle ilgili öğretmenlerin ve basının tepkisi, halihazırdaki öğretmenlerin öncelikle kendileri için programlama eğitimi alıp daha sonrasında bilgilerini çocuklara aktaracak olması gibi konular hala tartışılmaya devam ediyor. Ancak her şeye rağmen Birleşik Krallık’ta atılan bu adımın ne denli önemli ve örnek alınası olduğunu tartışmaya sanırım gerek yok. Bu arada proje için Birleşik Krallık kasasından 15 milyon TL’nin üzerinde bir rakamın çıkacağını da ekleyelim.
cocuklara-programlama-egitimi
Tabii ki de yaklaşık olarak 7-15 yaş arasında olan çocukların programlama eğitimi görmesi bu çocukların kayda değer bir kısmının yazılımcı olacağı anlamana gelmiyor. Ancak yine de programlama ile tanışan çocuklar konu hakkında bilinçleniyor ve en önemlisi yazılımcı olmasa bile yan rollerde -proje/ürün yönetimi, test mühendisliği, iş analistliği…- ya da sektör içinde geleceklerini konumlandırabiliyorlar. Unutmamak gerekiyor ki odağında yalnızca yazılım olan şirketlerde bile çoğu zaman çalışanların yarısı bile yazılımcı değil.
Konuyla ilgili olarak ABD’nin bazı eyaletlerinde de benzer kararların alınmaya başlandığına değinmekte yarar var. Her ne kadar şu an sektörel gündemimizin büyük bir kısmını yeni internet yasası kaplıyor ve yazılım dünyasında da okullarda verilecek programlama eğitiminin ‘nasıl’ olması gerektiğinden önce konuşulması gereken çok başka şeyler olsa da; darısı başımıza.
Görsel kaynaklar: telegraph.co.uk ve theguardian.com

Alıntıdır. webrazzi


Yorum Gönder

 
Top