0
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 1984’te çıkan yasası, 30 yıl sonra değişiyor. MİT yasasını değiştirecek teklif, dün akşam AK Partili 2 milletvekili tarafından TBMM’ye sunuldu. Teklifteki düzenlemeler şöyle:
MİT’E YURTDIŞI GÖREV
MİT; dış güvenlik, terörle mücadele vemilli güvenliğe ilişkin, Bakanlar Kurulu tarafından verilecek her türlü görevi de yapacak.
SİBER GÜVENLİK
Dış istihbarat, milli savunma, terörlemücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplayıp kaydedebilecek.
MİKK BAŞKANI BAŞBAKAN
Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’na (MİKK) Başbakan başkanlık edecek. Kurul, Başbakan’ın belirlediği bakanlar ve kamu görevlilerinden oluşacak.
İMRALI GÖREV ALANINDA
İmralı görüşmeleri de MİT’in yasal görev alanına alınıyor. Ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde terör örgütleri dahil bütün yapılarla irtibat kurabilecek.
BANKALARA ERİŞEBİLECEK
Kamu kurumları,meslek kuruluşları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurumve kuruluşlar ile diğer tüzel kişilikler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgileri, belge, veri ve kayıtları alabilecek.
CASUSLUK DOSYALARI Casuslukla ilgili suçlarla ilgili soruşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilecek. Çalışanlarını yalan makinesine bağlayabilecek.
MİT DİNLEME MERKEZİ
Telekomünikasyon kurumu bünyesinde kurulan dinlememerkezinden bağımsız olarakMİT de dinlememerkezi kuracak.
BAŞBAKAN’IN İZNİYLE
MİT mensuplarının tanıklık yapması yasaklanıyor.MİT Müsteşarı’nın tanıklığı ise Başbakan izniyle olacak.
AĞIR CEZALAR
MİT’in görev belgelerini çalan, sahte olarak üreten kişiye 10 yıla kadar, MİT mensuplarına ilişkin belgeleri kullananlara 7 yıla kadar, bilgi ve belgeleri internet dahil yayınlanması durumunda, yayın sahibi,muhabir, sorumlu müdür, yayımcı, basımcı ve yayanlar hakkında 10 yıla kadar hapis verilebilecek.
MİT Müsteşarı Yargıtay’da yargılanacak
MİT ile ilgili davalar HSYK’nın belirlediği mahkemede görülecek ve MİT Müsteşarı da Yargıtay’da yargılanacak. Aynı konuya ilişkin ikinci kez soruşturma yapılamayacak.
Görevleri sırasında elde edilen kayıtların kanunda belirlenen amaçlar dışında kullanılamayacağına ilişkin yasağı görevi sırasında delenler hakkında cumhuriyet savcılarının doğrudan soruşturma başlatma yetkisi de kaldırıldı.
TIR DURDURANA 5 YIL
MİT’in yetkisini kullanmasına engel olan kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar, istediği bilgi ve belgeyi vermeyene 2 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. MİT’e engel olan kamu görevlisine de hem bu cezalar verilecek hem de TCK’nın görevi ihmal maddesinden suçlama yapılacak.

Kaynak Habertürk

Yorum Gönder

 
Top